wat kost een kitten

                                                      Wat kost een kitten?

 

Hieronder heb ik eens opgesomd wat het nu eigenlijk kost om een nestje te fokken om wat meer inzicht te geven in de prijs van een raskitten. Bij de berekening ben ik uitgegaan van een nestje van 4 kittens.

omschrijving                                                                   euro

 

poes inenten voor de dekking            70,-

poes ontwormen                           8,50                          
              

poes testen op leukemie en aids (SNAP test)      85,-

poes testen op HCM en PKD                      120,-

Lidmaatschap kattenvereniging                        40,-

lidmaatschap rasclub (Rasclub Maine Coon)          19,50

dekgeld kater                        tussen de 350,- en 600,-

Benzine poes brengen en halen naar dekkater          50,-

Spat kittencare, slijmzuiger, voedingspipet, speen     40,- 

kittencolostrum, kittenmelk etc.                          60,-

dekbewijs                                                      1,20

controle poes na de bevalling door de dierenarts       50,-

advertenties                                                    25,-

stambomen + eigendomsoverdrachten 4 x 12,50        50,-

eerste enting kitten’s                                         150,-

tweede enting kitten’s                                        150,-

Chippen kitten’s                                                           146,-

wormmiddel kitten’s + moederpoes                                 25,-

extra voer voor moederpoes tijdens dracht en
zoogperiode
                                                     114,-

voer voor de kitten’s vanaf ca. 4 weken                    175,-

kattenbakvulling                                                   50,-

                                             ----------------------------

TOTAAL                  tussen de 1629,20 en 1850,20 euro

                                       
 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 maanden kittens in huis, 24 uur per dag de zorg en natuurlijk ook het plezier. Niet meegerekend heb ik:

de aanschaf van een kittenkooi, elektrisch dekentje, weegschaal, speeltjes voor de kittens, foto's, extra verwarming, extra was, extra afwas, extra reinigingsmiddel, krassen op het meubilair, gesneuvelde bloempotten of andere dingetjes, tijd, slapeloze nachten, koffie/frisdrank voor de bezoekers etc.

Verder ga ik er bij deze opsomming vanuit dat alles goed gaat, dus geen ziekte bij de kittens, geen keizersnede - dan komt er nog ca. € 350,-- aan dierenartskosten bij. Heb je de pech dat een keizersnede s'avonds, s'nachts of in het weekend moet gebeuren, dan wordt het bedrag aanzienlijk hoger.

Gelukkig zijn wij echte liefhebbers en genieten van onze kittens, van blije mensen ,van tevreden moederpoezen.

 
Waarom een raskat met stamboom?

Als u een kitten koopt met papieren van een vereniging dan betekent dit dat de fokker zich houdt aan de reglementen van die vereniging en dat is in het belang van u en uw kitten! Waarom?

Het reglement schrijft voor dat een moederpoes slechts 1x in een bepaalde periode een nest mag hebben. Als een fokker de poes uitbuit en te snel weer een nest laat krijgen (overfok noemen wij dat), volgt een waarschuwing en bij herhaling een royement. Maar neemt u dus een kitten zonder papieren, dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn. Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.

  • Het reglement schrijft voor dat een kitten 13 weken oud moet zijn bij aflevering. Bij een kitten zonder papieren kunt u de leeftijd niet controleren. Een kitten dat te jong zijn moeder en nestgenootjes verlaat, kan gedrags- en gezondheidsproblemen krijgen.
  • Via de stamboom met 5 generaties kunt u de afstamming van het kitten bekijken. Goede fokkers maken vaak lange reizen om de juiste kater te bezoeken en om inteelt te vermijden. Een kitten zonder papieren kan voortkomen uit gemakzuchtige paringen van broer en zus of vader en dochter c.q. moeder en zoon. Gevolg: zwakke Kittens.
  • Het reglement schrijft voor dat de ouderdieren getest moeten zijn op aids (FIV) en leukemie (FelV)en bij witte dieren wordt getest op doofheid (BAERtest). Bij de Maine Coon wordt tevens (is niet verplicht)gescreend op hart (HCM) en nieren (PKD). Als u een kitten zonder papieren koopt, zijn deze testen niet gedaan en koopt u wellicht een ongezond kitten.
  • Het reglement schrijft voor dat het kitten ingeënt en ontwormd is. Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, waarin zich tevens op pagina 36 een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.
  • Een stamboom met eigendomscertificaat kost slechts € 12,50. De kosten kunnen dus geen beletsel zijn. Als de fokker geen stamboom aanvraagt, betekent dit waarschijnlijk dat hij door de vereniging geroyeerd is OF dat hij geen raszuivere kittens verkoopt.
  • Pas ook op met een Nederlandse fokker die kittens verkoopt met een buitenlandse stamboom. Er zijn voldoende goede Nederlandse verenigingen, dus waarom uitwijken naar het buitenland? De reden zou kunnen zijn dat Nederlandse verenigingen overtredingen aan elkaar doorgeven en dat de betrokken fokker dus door deze verenigingen geweigerd is en nu zijn heil elders zoekt.
  • Misschien denkt u € 150 of € 200 te kunnen besparen door een kat zonder papieren aan te schaffen, maar neem dan het bovenstaande wel in overweging. Goedkoop kan duurkoop zijn. Een bonafide fokker die bij een vereniging is aangesloten, wil zijn catterynaam hoog houden en zal u dus ook bij problemen met raad en daad bijstaan. Koopt u een kitten zonder papieren dan kunt u nergens op terugvallen.
  • wij nemen zodra de kitten's rond 8 weken oud zijn een aanbetaling dit voor de onkosten die wij hebben tijdens het verblijf van de kitten's en ook zodat u verzekert bent dat het kitten ook voor u bestemt is waar u op aanbetaald hebt stel de koop gaat van onze kant niet door krijgt u het bedrag terug , maar hou er rekening mee als u terug treed van de koop om welke redenen dan ook is het met ons in overleg of u het bedrag terug krijgt of niet , dit  i.v.m.  gemaakte kosten en de leeftijd van het kitten omdat het dan moeilijker is het kitten alsnog te plaatsen en op tijd een goed thuis te vinden.

En  bedenk wel: ieder  levend wezen, dus ook een raskat met papieren, kan ziek worden zonder dat iemand hieraan schuld heeft. Als u dit niet kunt accepteren is het beter geen dier aan te schaffen.

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

25.09 | 23:31
Wij hebben Kitten's heeft ontvangen 11
06.09 | 09:14
Maine Coon Cattery heeft ontvangen 46
12.08 | 21:11
Gedragsontwikkeling heeft ontvangen 6
19.05 | 08:56
wat kost een nestje heeft ontvangen 1
Je vindt deze pagina leuk