Standaard pagina

Gedragsontwikkeling kittens

 

Kittengedragsontwikkeling 0-4 weken
Om tepels voor melk en de verzorgende moederpoes te kunnen vinden, is een kitten vanaf geboorte al in staat om zichzelf naar warmte te bewegen en gebruikt het zijn/haar reukvermogen. Vanaf dag 2 is een kitten al in staat om te spinnen, maar vanaf ongeveer dag 6 gaan de oorkanalen open, waardoor het kitten zelf ook enigszins geluiden kan horen. Als de oorkanalen open gaan en het kitten steeds beter kan horen, worden er positieve en negatieve associaties gekoppeld aan geluiden, waar een kitten vanaf ongeveer 10 dagen oud op reageert. Het spinnen, kneden voor melk en drinken van melk brengen over het algemeen positieve associaties met zich mee, waardoor kittens en volwassen katten zich ook op latere leeftijd prettig kunnen voelen door te gaan spinnen, kneden (bij een enthouasiaste kat meestal niet zo fijn als dit op blote benen is) en te zuigen voor melk (sabbelen op bijvoorbeeld kledingsstukken). Een kitten van 2 weken oud begint zich ook te bewegen naar waar het geluid vandaan komt.

Verder kan een kitten vanaf 2 weken beginnen met het zichzelf wassen (vooral de pootjes). De ogen gaan meestal tussen de 5-14 dagen open, maar het duurt even voor een kitten echt duidelijk en een afstandje kan zien. Rond de 3 weken begint een kitten voorwerpen met zijn/haar ogen te volgen. Ook nestgenoten worden met behulp van de ogen gevolgd. Met ongeveer 4 weken is het gezichtsvermogen op het niveau van een volwassen kat. Voor die tijd zal een kitten zich vooral richten op zichzelf en met eigen pootjes en staart gaan spelen. Als het gezichtsvermogen zich begint te ontwikkelen, beginnen kittens ook wat meer pogingen te doen tot lopen en om met elkaar te spelen. Dit begin en de ontwikkeling van sociaal spel zijn belangrijk om een gezonde interactie te kunnen hebben met andere katten. Als je een weesje hebt, zou je nu onder toezicht dit kitten met eigen katten in aanraking kunnen laten komen.

Kittengedragsontwikkeling 4-8 weken
Als een kitten 3-4 weken oud is, begint deze ook zelf te poepen en plassen, in plaats van geholpen te worden door moederpoes. Uit ervaring, hebben ze het meestal al heel snel door dat het de bedoeling is om op de kattenbak hun behoeften te doen . Als een kitten niet zindelijk is, is het handig om elke keer als een kitten wakker wordt, deze op de kattenbak te zetten. Keutels kun je in de kattenbak leggen, zodat een kitten de geur van de keutel associeert met de kattenbak als de correcte plaats ervoor. Zet vooral voldoende kattenbakken bij de kittens, zodat ze er snel naartoe kunnen gaan als ze eigenlijk afgeleid zijn door hun spel. Soms vinden ze het grit (altijd niet-klontvormend in verband met het mogelijke doorslikken en als consequentie obstructie in maag/darmen van het grit) niet fijn aanvoelen aan de pootjes en zul je misschien ander grit moeten proberen. Zorg er ook voor dat de kattenbak schoon genoeg is. Pijn kan een andere reden voor onzindelijkheid zijn. Als het plassen pijn lijkt te doen, is het belangrijk om een plasje op te vangen en deze naar de dierenarts te brengen, zodat blaasontsteking en/of blaasgruis uitgesloten kunnen worden. Zeker de wat nerveuzere kittens (snel overstuur met bijvoorbeeld veranderingen, niet te verwarren met schuwere kittens) kunnen een aanleg hebben tot blaasontsteking. Bij zachtere ontlasting/diarree, en er geen voedselverandering is, is het verstandig om te overleggen met de dierenarts of er geen infectieziekte op de loer ligt die behandeld dient te worden. Hoe sneller je erbij bent om pijn bij plassen of poepen te behandelen, hoe minder een kitten pijn heeft bij de ontlasting hoe minder het kitten pijn en kattenbak met elkaar associeert.

Een kitten van 3-4 weken oud krijgt snij- en hoektanden door, waardoor het vast voedsel kan gaan eten en gespeend kan gaan worden van melkvoedingen. Een moederpoes in de natuur zal geleidelijk minder vaak melkvoedingen gaan geven en met prooidieren aan komen. Eerst doet ze voor de kittens zelf voor hoe ze het prooidier doodt, daarna moeten kittens leren om zelf prooidieren te gaan doden. Dit is een moment waarop kittens ook veel met speelgoed gaan spelen om te oefenen om prooidieren te doden.

Met 5 weken rent een kitten lekker enthousiast rond en kan het zich ook gaan verstoppen om als duveltje uit een doosje een nietsvermoedende (als de oortjes die uitsteken boven de verstopplek tenminste geen hint geven) andere kat te bespringen. Het proces van spenen van melkvoedingen naar vast voedsel gaat door tot een kitten ongeveer 7-8 weken oud is. Wat ik zelf altijd een schitterend gezicht vind, is als kittens vanaf ongeveer 6-8 weken oud bedreigertje gaan spelen. Alle rugharen staan rechtop, het kitten maakt zich zo hoog mogelijk en heeft een mooie pluimstaart die zijdelings gehouden wordt om "tegenstanders" te imponeren. Het is niet alleen een mooi gezicht om zo'n klein kitten dit te zien doen, maar ook heel belangrijk voor het kitten om duidelijk te kunnen communiceren naar andere katten dat het verder contact niet op prijs stelt. Andere katten zijn belangrijk om dit proces te stimuleren, zodat een kitten leert hoe om te gaan met andere katten en later geen commmunicatieproblemen krijgt.

Kittengedragsontwikkeling 8-23 weken
Rond 7 weken kun je kittens ook zien "flemen". Ze houden daarbij hun mondje een klein stukje open en laten de geuren naar binnen komen. Kittens tussen 8-12/14 weken spelen vooral in paren, vanaf 12-14 weken wordt dit met elkaar spelen vaak minder. Tijdens het spelen in paren, leren kittens ook nog veel van elkaar in hoe ze met elkaar om horen te gaan en om grenzen van elkaar te respecteren. Aangezien kittens vooral in deze periode in paren spelen, is het fijn als er andere katten/kitten zijn ,  om dit spelen voort te kunnen zetten en het socialisatieproces compleet te maken. Vanaf 16 weken wordt ook het individuele spelen minder. Rond de 19 weken kunnen katers seksueel gedrag vertonen (als rijden en sproeien) en met 23 weken poezen, dit moment wisselt wel per kat: Om gedragsproblemen met, onder meer, sproeien te voorkomen, is het wijsheid om op tijd kittens te laten helpen.

 

 

Sleutelpunten ontwikkeling kitten per week en per maand
Onderstaand vind je belangrijke sleutelpunten in een kitten per week en vanaf 8 weken per maand.

 

 

 • Week 1: tussen 2-5 dagen valt de navelstreng af.Kittens kunnen zichzelf nog niet op temperatuur houden. kan het hoofdje optillen en heeft al een goede spiersterkte bij geboorte. Vanaf dag 2 kan het kitten al spinnen.

   

 • Week 2: tussen 5-14 dagen (kan ook tussen 2-16 dagen zijn) gaan de ogen open. De ogen zijn helder blauw van kleur.  Tussen 6-17 dagen gaan de oorkanalen open, ongeveer vanaf dag 10 raken kittens geconditioneerd in hoe ze op geluid reageren. Tussen 7-14 dagen beginnen kittens rond te kruipen. In week 2 beginnen kittens zichzelf te wassen.

   

 • Week 3: tussen 14-21 dagen beginnen kittens te lopen. Vanaf ongeveer 3-4 weken kunnen ze zelf poepen en plassen. Tussen 3-4 weken komen snijtanden en hoektanden van het melkgebit door, kittens kunnen beginnen met Royal Canin Babycatbrokjes eten of eerst opbouwen via een papje van brokjes geweekt in warm water of kittenmelk. Beginnen met blikvoer of een papje van rijstebloem met kittenmelk en brokjes of blikvoer is ook een optie. Tussen 3-6 weken komen ook de premolaren door, er zitten in het melkgebit van een kat geen kiezen.

   

 • Week 4: tussen 4-6 weken wordt het gehoor functioneel en in ongeveer dezelfde tijdspanne krijgt de iris de volwassen kleur. Het is ook een mooi moment om kittens te laten wennen aan andere mensen, andere huisdieren en andere geluiden zoals in het huishouden. Ademhalingstempo hetzelfde als bij volwassen katten en normaal gezichtsvermogen.

   

 • Week 5: vanaf 5 weken reageren de pupillen op licht. Rond de 30 dagen is er voldoende gezichtsvermogen om obstakels te ontwijken.

   

 • Week 6: tussen 6-8 weken
 • Kittens spelen "bedreigertje" om elkaar en eventuele objecten te imponeren.
 • Tussen de 6-8 weken zijn de antistoffen via de melk van de moederpoes tegen het Feline Leukemievirus (FeLV) uitgewerkt. Hetzelfde geldt voor het Feline Rhinotracheitis Virus/Feline Herpesvirus (onderdeel niesziekte). Meestal wordt er met 8 of 9 weken gekozen voor een cocktailenting Herpes/Calici/kattenziekte.

   

 • Week 7: speenproces van melkvoeding naar vast voer is compleet. Kittens kunnen duidelijk gaan "flemen".

   

 • Week 8-12: nierfunctie komt in buurt van volwassen kat, net als het soortelijk gewicht van urine. Kittens spelen vooral in paren tussen 8-12/14 weken. Tot tussen de 8-14 weken is een kitten beschermd tegen het Feline Panleukopeniavirus/kattenziekte door de melk van de moederpoes. Een eerste enting kan rond 8-9 weken plaatsvinden voor het geval de antistoffen dan zijn uitgewerkt, meestal in combinatie met vaccinatie tegen Feline Herpesvirus en Feline Calicivirus. Een 2e ontworming kan in week 8 plaatsvinden. Tussen 10-14 weken bieden de antistoffen via de moedermelk tegen het Feline Calicivirus onvoldoende bescherming. Tweede enting Feline Panleukopeniavirus/kattenziekte en Feline Calicivirus voor het geval de entstof niet goed opgenomen is in verband met de antistoffen van moederpoes, in combinatie met een tweede boostervaccinatie tegen Feline Rhinotracheitis/Feline Herpesvirus, rond 12 weken.

   

 • Week 13-16: tussen 3-4 maanden ontwikkelt het gezichtsvermogen zich tot op volwassen niveau. Het sociale spel tussen kittens wordt minder. Ook worden rond de 3-4 maanden de snijtanden uit het melkgebit gewisseld voor permanente snijtanden. Van het wisselen van melktanden naar permanente tanden merk je in de meeste gevallen niet zoveel, heel zelden zul je een tand vinden. Meestal slikken ze een tand door tijdens het eten.

   

 • Week 17-24: tussen 4-5 maanden komt leverfunctie in buurt van volwassen kat. Het individuele spelen van een kitten wordt minder. Tussen 4-5 maanden wisselen de hoektanden uit het melkgebit met de permanente hoektanden en komen er kiezen, tussen 4-6 maanden wisselen de melkpremolaren voor de permanente premolaren. Katers kunnen vanaf week 19 seksueel gedrag vertonen als in sproeien en berijden van andere katten of voorwerpen. Poezen kunnen rond week 23 seksueel gedrag vertonen als in dat ze krols worden. Vanaf eerste tekenen van vruchtbaarheid of een leeftijd van 6 maanden, kunnen kittens geholpen worden.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

25.09 | 23:31
Wij hebben Kitten's heeft ontvangen 11
06.09 | 09:14
Maine Coon Cattery heeft ontvangen 46
12.08 | 21:11
Gedragsontwikkeling heeft ontvangen 6
19.05 | 08:56
wat kost een nestje heeft ontvangen 1
Je vindt deze pagina leuk